Duurzaam wonen


Wat is duurzaam wonen?

Tegenwoordig willen we verduurzamen. Maar wat is dat nou eigenlijk, duurzaam. Eigenlijk betekent duurzaam simpelweg dat iets lang blijft bestaan, iets met een lange levensduur. Ik denk dat we met z'n alle bedoelen dat we willen wonen zonder een al te grote impact te maken op het milieu. Daarom heb ik het graag over milieuvriendelijk wonen. Milieuvriendelijk wonen betekent wonen op een manier die niet vervuilend is voor de leefomgeving van mensen, dieren en planten. 
 

Milieuvriendelijk wonen 

Er worden veel mogelijkheden gegeven waarmee je duurzamer kan wonen. Zo zijn er ingrijpende maatregelen die ook direct voor veel impact zullen zorgen zoals je woning beter later isoleren, zonnenpanelen laten plaatsen, je cv ketel laten vervangen door een nieuwe die een stuk zuiniger is of een heel nieuw huis laten bouwen met duurzame materialen enz. Niet stoppen met lezen als je denkt pff dat zit er voor mij toch niet in, want er zijn ook een hoop 'kleinere' maatregelen die je toe kan passen om duurzamer te wonen. 

 

Milieuvriendelijke woontips die iedereen toe kan passen

Zoals de afbeelding hierboven al zegt: beetje bij beetje een beetje wordt heel veel! Dus als we allemaal een beetje bijdragen wordt de impact uiteindelijk nog heel groot. Natuurlijk wil ik het liefst dat iedereen per direct helemaal ecologisch woont zonder enige impact op het milieu. Maar je moet ook realistisch blijven en kijken naar wat mensen kunnen doen, ik zeg altijd beter iets dan niets! 

    1. Leef bewuster

In het dagelijks leven verbruik je veel gas, water en licht. Hierdoor bespaar je met kleine en simpele aanpassingen op de lange termijn al een hele hoop!

Lampen uit als je deze niet nodig hebt: lijkt logisch maar wordt vaak vergeten. Vroeger ook door mij namelijk.. Ik kan mij herinneren dat ik van mijn vader vaak weer terug naar boven moest om de lampen uit te maken. Nu ik het eenmaal gewend ben gaat het automatisch.

Stekkers uit het stopcontact: apparaten zoals de tv, magnetron, printers maar zelfs ook sommige telefoonopladers blijven energie verbruiken ondanks dat ze ‘uit’ staan. Dit wordt sluipverbruik genoemd. Door simpelweg de stekkers uit het stopcontact te halen voorkom je dit.

Zet de verwarming een graden lager: jep.. ook ik heb het eigenlijk altijd koud. Maar met die ene graden ‘kouder’ bespaar je op jaarbasis al een hoop! Trek eerder een lekkere trui aan of pak een plaid als je op de bank zit.

Korter douche: een lekkere warme douche is heerlijk, maar verbruikt zowel gas, water als elektra. Probeer jezelf hier iedere keer aan te herinneren als je onder de douche staat en hou hier dan een beetje rekening mee door er iets eerder uit te stappen.

   2. Verminder, hergebruik en scheidt je ‘afval’

Verminder je afval: dit lijkt misschien moeilijk maar dat is het eigenlijk niet! Denk aan de kleine dingen zoals het meenemen van een eigen tasje naar de supermarkt. Of producten zoals fruit en groenten niet in een verpakking te kopen. Maak daarnaast ook een goed boodschappenlijstje met producten die je echt nodig hebt. Zo voorkom je dat je onnodig eten moet weggooien. Verder kan je denken aan het gebruiken van een eigen waterfles in plaats van iedere keer plastic flesjes te gebruiken. En zo kan ik nog wel even door gaan…

Hergebruik: ook hergebruiken hoeft niet zo moeilijk te zijn. Ik probeer zo min mogelijk uit te printen. Maar wanneer dit moet gebruik ik meestal later de achterkant als kladblaadje of om mijn boodschappenlijstje op te maken! Ook vergeet ik nog wel eens een boodschappentas en koop ik er dus een (ik weet het, heel slecht), deze probeer ik dan zo vaak mogelijk te gebruiken tot het niet meer kan. Daarnaast worden er voor veel wegwerpproducten nu ook herbruikbare versies aangeboden, zoals herbruikbare rietjes of herbruikbare batterijen! Als laatste wil ik nog even benadrukken dat je eigenlijk alles, dat in redelijke staat is, gewoon naar de kringloop kan brengen. Laat iemand anders je spullen hergebruiken!

Afval scheiden: door afval te scheiden bespaar je grondstoffen, energie en geld! Vind je dit lastig? Zet om te beginnen dan drie bakken neer en schrijf er papier, plastic en overig op. Dit zorgt ervoor dat jij en je vrienden er iedere keer aan herinnert worden om het afval in de juiste bak te gooien. Zet voor het groenafval een kleiner afvalbakje op het aanrecht en leeg deze dagelijks in de kliko voor groenafval!

 3. Koop bewuste producten

Gebruik LED verlichting: vervang al je gloeilampen door LED verlichting, deze zijn namelijk veel en veel zuiniger dan gloeilampen! Een LED lamp kost ietsje meer maar gaat ook veel langer mee en verbruikt dus ook veel minder. Ook ik bied verschillende LED lampjes aan in leuke vormen en maten!

Herlaadbare batterijen: wegwerpbatterijen zijn hele grote milieuvervuilers. Milieuvriendelijker dan wegwerpbatterijen zijn herlaadbare batterijen. Deze kan je een aantal keer opnieuw opladen en dus weer hergebruiken! Let er wel op dat je recyclebare varianten koopt.

Energie label: ga je grotere producten kopen zoals een koelkast, diepvries, vaatwasser of een tv? Kijk dan goed naar het energie label. Het meeste bespaar je door apparaten met een A+++ label aan te schaffen! Dit is de zuinigste energie klasse.

Koop je iets online? Kijk dan goed wat het bedrijf doet om te verduurzamen. Daarnaast beschrijven bewuste bedrijven wel in de omschrijving wat de impact van hun product is op het milieu. In de winkel kan je het natuurlijk altijd even navragen aan de winkelmedewerker. Wil je meer weten over hoe woonaccessoires duurzaam kunnen zijn? Kijk dan hier!

 

Sorteer op
 • Oud roze hanglamp- halve bol
  Oud roze hanglamp- halve bol

  Deze zachte oud roze lamp geeft rust en sfeer in ieder interieur. Met deze fairtrade lamp creëer je niet alleen iets moois voor jezelf maar ook voor een ander! Met deze Cotton ball light lamp help je iemand uit de armoede. Met…

  € 21,99
 • Wandvaas rond glas- Ø 21,5
  Wandvaas rond glas- Ø 21,5

  Deze prachtige wandvaas is handgemaakt door echte ambachtslieden. De frames zijn met de hand gesmeed en soldeerpunten zijn zichtbaar op de verbindingen en hoeken. Er is alleen gebruik gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Dit…

  € 39,80
© 2019 - 2021 Young Home Deco | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel