Welke accessoires mag je mee terug nemen uit het buitenland?

Yes, lekker vakantie! Wie geniet daar nou niet van. Als ik op vakantie ga vind ik het altijd leuk om (woon)accessoires als herinnering mee terug naar huis te nemen. Spulletjes waarmee ik mijn huisje op een unieke manier aan kan kleden, of die ik als cadeautje aan iemand anders kan geven. Echter mag je niet altijd alles mee nemen.. Je hebt kans dat het wordt ingenomen of dat je zelfs een boete krijgt. En dat willen we natuurlijk niet! Daarom beschrijf ik in deze blog wat je wel en niet mee terug mag nemen. Let op: deze blog heeft slechts betrekking op woonaccessoires en is niet bindend.

Beschermde dieren

Allereerst is het, zoals (hopelijk) iedereen weet, ten strengste verboden om accessoires mee te nemen die gemaakt zijn van beschermde diersoorten. Ook al zal niemand hier (ook weer hopelijk...) de intentie toe hebben maar de fout is al snel gemaakt… Denk aan een veer waarvan je niet weet van welke vogel het is. Of een vlinder in een fotolijstje wat je tegenwoordig vaak ziet. Of het schildje van een schildpad op een statief. Je ziet het helaas allemaal.. Het ziet er leuk uit maar ik raad je aan om deze spulletjes vooral te laten staan! Voor de dieren maar ook voor het gedoe dat je ervan krijgt.

 

(beschermde) planten

Naast dieren, hangen er ook aan het meenemen van planten, hout, zaden en stekken van planten vaak strenge regels! Dit om verspreiding van plantenziektes of plagen te voorkomen. Kan je hem echt niet laten staan? Dan is er in veel gevallen een fytosanitair certificaat nodig. Dit document bepaald of een plant gezond is. Daarnaast bestaan er ook veel planten die beschermd worden die uiteraard verboden zijn om mee te nemen.

Ook koraal en schelpen kunnen beschermd zijn. Vaak is het geen probleem om reguliere schelpen mee te nemen van vakantie (kleiner dan 3 cm). Maar koraal is eigenlijk altijd beschermd. Ook grote en ‘bijzondere’ schelpen zijn vaak beschermd. Voor beide dien je een vergunning aan te vragen om deze mee te mogen nemen naar huis.

 

'Oude' producten

Pas op met het meenemen van ‘oude’ producten of producten die van grote waarde zijn voor een land. Hier kan je een vergunning voor nodig hebben. Bijvoorbeeld voor boeken, kunst en antiek die ouder zijn dan 100 jaar. Of bijvoorbeeld een stukje van een oude ruïne. Als je twijfelt kan dit het beste navragen bij de Nederlandse ambassade in het buitenland of bij de douane van het betreffende land.

 

(nep) wapens

Als laatste wil ik jullie behoeden voor het meenemen van (nep)wapens. Ook dit klinkt logisch.. Maar een samurai zwaard wordt door ons vaak als decoratie item gezien, maar door de politie enzovoort als wapen.

 

Ga je met het vliegtuig? Dan kunnen er nog strengere regels gelden. Kijk altijd even op de site van de luchthavens (vanaf waar je vertrekt en waar je landt) wat de regels zijn. Ik hoor jullie nu al denken, wat mag je dan wel meenemen? eigenlijk vrij veel! Maar vergeet het niet te checken. Mijn aller grootste tip: als je twijfelt check de douane app, daar kunnen ze je precies vertellen wat wel en niet mag over specifieke producten. Zo help je in ieder geval niet onbewust mee aan het stimuleren van de verkoop/het importeren van illegale middelen en het voorkomt een hoop gedoe!

 

© 2019 - 2020 Young Home Deco | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel