Planten verzorgen in kleinere woningen

Twijfel je of je een plant moet nemen in je kamer? Ik zeg altijd doen! Naast dat planten in een woning er altijd leuk uit zien hebben ze nog veel andere voordelen. Ze zuiveren namelijk de lucht, zorgen voor zuurstof, dempen geluid (lawaai) en volgens veel onderzoeken zorgen ze voor een blij gevoel en minder stres. Maar hoe zorg je er nou voor dat de planten het overleven in jouw huisje? Ik heb een aantal tips voor je op een rij gezet:

Tip 1: kies voor makkelijke planten

 

Weet wat je koopt. Natuurlijk ga je automatisch gelijk voor de plant die er het leukste uit ziet. Maar meestal (in mijn geval) komen deze met het meeste werk! De meest bekende plant die weinig verzorging nodig heeft is de Cactus. Deze hoef je slechts een keer in de maand water te geven en heeft relatief weinig licht nodig. Wat minder bekende ‘makkelijke’ planten die er toch leuk uit zien zijn de Aloë Vera, Pannenkoekenplant en de Rubberplant. De Aloë Vera is afkomstig uit de woestijn en heeft maar heel weinig water nodig. In de winter kan hij zelfs maanden zonder water. De Pannenkoekenplant heeft meer water nodig, gemiddeld 1 keer in de week. Daarnaast moet je deze op een plek zetten waar redelijk wat licht naar binnen komt. De rubberplant heeft daarentegen weinig licht nodig en ook gemiddeld 1 keer in de week een heel klein beetje water. Mijn tip is om altijd in de winkel te vragen naar een plant die weinig verzorging nodig heeft.

 

Tip 2: planten hebben ruimte nodig

 

Een plant heeft ruimte nodig om te groeien. In een kleinere woning of appartement is het dus niet handig om een grote kamerplant aan te schaffen. Je kunt dan beter kiezen voor meerdere kleine plantjes. Deze kan je overal neerzetten! Op de boekenplank, het nachtkastje, de vensterbank, de kast, het bijzettafeltje enzovoort.. Dit ziet er super leuk uit en zorgt ook nog eens voor een betere luchtzuivering dan wanneer je één grote plant koopt!

 

Tip 3: Verzuip ze niet

 

Wordt niet te enthousiast met water geven. De meeste planten gaan eerder ‘dood’ van te veel water dan te weinig. Meestal zit er een kaartje bij de plant met hoe veel water deze nodig heeft. Ook op internet is over elk type plant wel informatie te vinden wat betreft de verzorging. Als laatste kan je het natuurlijk ook nog aan de medewerker in de winkel vragen.

 

Tip 4: poets je plant

 

Dat klinkt misschien een beetje gek maar als de bladeren schoon zijn kunnen ze beter ademen. Neem je planten mee in je wekelijkse of voor sommige onder ons maandelijkse schoonmaak routine! Je kan ze gewoon afdoen met een plumeau of stofdoek. Wees niet te lomp zodat de stengels niet afbreken!

 

Tip 5: Geef ze de juiste plek

 

Nu denk je misschien ik heb helemaal geen ‘plek’ in huis. Maar denk aan de minder voor de hand liggende plaatsen in huis. Hou er rekening mee dat sommige planten veel licht nodig hebben en sommige juist wat minder. De planten die veel licht nodig hebben kan je op de vensterbank neerzetten, heel voor de hand liggend.. Ik weet het! Maar heb je nu geen vensterbank? Hang ze dan voor het raam! Tegenwoordig heb je veel potjes die je met een touw aan het plafond kunt hangen. Daarnaast kan je ook zelf een plantenhanger maken! Hoe? Dat lees je in mijn blog ‘DIY bloempothouder’. Hou er wel rekening mee dat het touw nu een stuk langer moet zijn. Naast het plafond kan je ook een plant aan de muur hangen. Ook hiervoor worden steeds meer muurvaasjes ontworpen. Hang er een paar speels langs elkaar voor een leuk effect!

 

Tip 6: Pot ze niet over

Wanneer het niet perse nodig is zou ik de planten niet overpotten. Dit is vaak het begin van het einde.. De planten zitten vaak in een plastic potje, zet het geheel dan in de pot die je leuk vindt! Beter voor de plant en ook veel makkelijker voor jezelf!

 

Tip 7: Combineer ze met kunstplanten

Ik zet vaak kunstplanten tussen echte planten. Zo krijg je een mooi groen en kleurrijk geheel en hoef je er niet zo veel te verzorgen!

Mocht je nou echt helemaal geen groene vingers hebben en ook helemaal geen zin hebben om aan de verzorging te denken kan je altijd nog voor allemaal kunstplanten kiezen.

© 2019 - 2020 Young Home Deco | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel